11 plus 1

Ovo neće biti epski post, na kakve sam vas navikla, iz prostog razloga što su knjige toliko nove da se još puše, i nemam šta posebno da vam kažem osim da vam predstavim nove stanovnike moje biblioteke. Ako se neka pokaže, naravno da neću da štedim tastaturu.

Ponovo sam bila službeno u Zagrebu i naravno da sam jedva dočekala da se završi sastanak da krenem da haram po knjižarama i naravno da nisam ponela kofer za ručni prtljag u šoping, što stalno pričam i nikad ne uradim osim na Sajmu knjiga, i naravno da su mi se kese usekle u dlanove i naravno da nisam mogla da podignem kofer na kraju i još naravnije da su nove knjige zauzele skoro pola jedne police, a najnaravnije je da u onoj mojoj biblioteci nema više mesta i da su knjige ponovo metastazirale svuda po stanu. Da ne davim (rekoh da ću kratko):

1. “Šišmiš”, Jo Nesbo

Ovog pisca su moje prijateljice iz Zagreba tako strastveno nahvalile, da sam jedva dočekala da ga se dokopam. U pitanju je, kako sam saznala od njih, neki raspadnuti agent Hari koji iz nastavka u nastavak ide iz dubioze u dubiozu. Kao što možda znate, ja ne sečem vene za trilerima, međutim, toliko sam se naslušala o Hariju da mi ne ostaje ništa drugo osim da počnem da čitam. Izdavač je zagrebački Profil, nisam proveravala da li su knjige objavljene kod nas.

proba proba

Knjigu sam kupila na nekom super popustu i platila sam je npr 39.90 kuna, a baš je pozamašna i lepo opremljena

2. “Gabrielov pakao”, Sylvain Reynard

O ovoj knjizi sam već pisala na fejsbuk strani Knjigofilije, ako kliknete gore, pročitaćete odličnu recenziju, ja sam je pročitala letos u elektronskoj formi, i sad sam je kupila da imam, jer mi se baš svidela. Za one koji nisu pazili na času, u pitanju je pra-preteča “50 nijansi sive”, koja je napisana isto kao fan fiction na temu “Twiglighta”, s tim što ovde imamo smrtnog profesora i njegovu smrtnu studentkinju, i da skratim, knjiga je onako baš prava ljubavna, ima i tog nekog seksa i Dantea (jer su oboje na katedri za italijasku renesansu) i putovanja i dušmana i naravno nesrećnog detinjstva i ona je naravno sva onako smotana a on je malopre primio Nobelovu nagradu i slikao se za Vogue Uomo… Ali, kao što rekoh, nećete se pokajati, ja sam brže bolje pročitala prva dva dela i sad jedva čekam da prevedu i treći. Ovu knjigu možete da nađete kod nas u Delfi i Vulkan knjižarama. Izdavač je zagrebački VBZ.

proba proba

Sad sam primetila da je još u celofanu:)

3.“Bračni zaplet”, Jeffrey Eugenides

Ne znam ništa o ovoj knjizi, osim da mi se mnogo dopala na prvi pogled i da su se po časopisima ubili od preporuka, pa sam eto, morala da je imam. Lomila sam se između “Bračnog zapleta” i “Praške mafije” Michala Viewegha (obožavam ga i nadam se da ću uskoro da se skrasim da napišem koju o “Romanu za žene”, knjizi zbog koje sam pala u fras od smeha) i naposletku sam odlučila da kupim “Zaplet” jer su nakitili zadnju koricu kojekakvim Pulicerima, a ja volim da tu i tamo presečem s nekom fensi knjigom, čisto da opravdam činjenicu da sam neki vajni intelektualac a ne baba devojka koja čita ljubiće Elojze Džejms.

proba

“Depression is like a bruise that never goes away. A bruise in your mind. You just got to be careful not to touch it where it hurts. It’s always there, though.”

 4. “Oštri predmeti”, Gillian Flynn

Mnogo mi se dopala “Gone girl” o kojoj sam već pisala i naravno da sam jedva dočekala da se dokopam još jedne knjige Gillian Flynn. Moguće je da Laguna objavila, a ja sam je našla u izdanju “Knjiga dostupna svima” zagrebačkog Znanja. Nije toliko pozamašna kao “Gone girl” (to jest “Iščezla”) pa mislim da ću brzo da je dokusirim, kada jednom dođe na red.

proba proba

“Safer to be feared than loved.”

5. “Djeca Patrasa” Zoran Ferić

Verovatno sam već pominjala da ne propuštam ni jednog domaćeg pisca i iskreno ali najiskrenije se nadam da Ferić ne piše po opšte prihvaćenom vidojkovićevskom šablonu (ako se stidite zažmurite): “i onda sam je jebao u pičku dok sam drugom rukom gutao ksalole a trećom se čekirao na fejsu a četvrtom gurao povraćku ispod gaća”, pošto ću baciti peglicu ako još jednom pročitam nešto slično, a čisto da vas upozorim da je nedavno izašla još jedna “vidojkovićevka”, hvala kosmosu pa su izdavači počeli da objavljaju izdašne odlomke novih kniga, pa su mi uštedeli 700 dinara. Knjigu je objavio zagrebački Profil.

proba proba

Ferića mi je preporučila klijentkinja, bolje bi mi bilo da pročitam:)

6. “Princeza i kraljica” & “Kraljičin ljubavnik”, Philippa Gregorry

Laguna mi nešto zaostaje sa Filipom, pa sam morala da nabacim zalihe. Obe knjige se bave mojom omiljenom kraljevskom porodicom Tjudor, “Kraljičin ljubavnik” vezom Elizabete I i Roberta Dadlija, a “Princeza i kraljica” dolaskom Katarine Aragonske na dvor. Ova potonja me baš svrbi i mislim da ću početi uskoro da je čitam (paralelno sa još 10-ak koje mi se motaju pored kreveta), dok sam “Kraljičinog ljubavnika” čitala u elektronskoj formi, pa sam je kupila da imam.

1.

Inače je Katarina Aragonska bila sestra kompletne lujke Huane Kastiljske, i tetka Karla V Imperatora.

proba proba

(da li ste primetili moje zeleno karirano jastuče u ulozi scenografije)

7. “Istočno od sunca”, Julia Gregson

E ovo je mnogo divna knjiga, koju sam nekad davno pročitala pa dala nekome ko mi je nikad nije vratio pa sam je pronašla na sniženju i eto. Sad, da me pitate o čemu se radi, pojma nemam, osim da njih tri drugarice idu u Indiju, jedna valjda da predaje, jedna da se uda i treća isto s nekim debelim razlogom, i ne bih ja uzalud pročitala knjižurdaču od 700 strana da mi se nije baš dopala, tako da ćete morati da mi verujete na reč da je baš dobra iako se skoro ničeg ne sećam. Izdavač je Laguna.

proba proba

Idealna za poklon mami, tetki, najboljoj drugarici, em je ima em je stvarno lepa iako se, kao što rekoh, ne sećam baš najbolje o čemu se radi. Super izgleda na polici, lepe korice.

8. “Prije tebe”, Judith McNaught

Sinoć sam počela da čitam ovu knjigu, pa sam je dočitavala jutros na putu za posao i jedva čekam da se večeras zavučem pod moje ćebence da nastavim. Šta ovde imamo, što toliko obećava? Prvo vojvodu pastuva kome na početku njegova lepa, pametna ali avaj siromašna švalerka, inputira kako je naumio da se preko njene postelje ženi nekom mladunicom iz visokog društva, što ovaj niti negira niti potvrdi već onako pravo iz kreveta uskoči u kočiju i pregazi jednog drugog isto prebogatog ali matorog vojvodu, koji bi, da je poživeo, sutra trebalo da dočeka verenicu iz Amerike i tu počinje baš simpatičan pičvajzić i ako vam treba nešto za ispod jorgana, vidite pa nekako nabavite Judith. Izdavač je zagrebački Mozaik, a kod nas možete da je užickate u elektronskoj formi po forumima i fejsbuku.

proba proba

“There will be a few times in your life when all your instincts will tell you to do something, something that defies logic, upsets your plans, and may seem crazy to others. When that happens, you do it. Listen to your instincts and ignore everything else. Ignore logic, ignore the odds, ignore the complications, and just go for it.” (ah – ah)

9. “Vrele noći”, Sylvia Day

Jao koja je ovo glupost jao jao. Pre par godina, pročitam ja na moru jednu Silvijinu knjigu (“Sedam godina žudnje”) i dopadne mi se, onako lepo po mom, vojvode, imanja, brodovi, cirkusi… Mislim, zaista mi se dopadne, i tako ja potrčim da kupim ovu baljezgarijicu kad tamo pazite sad ovo:

 • Usamljena samohrana majka
 • Viking, koji zapravo nije viking, već nekakav “snovočuvar” iz neke druge dimenzije koji dolazi da spase koga drugog nego
 • Cimera usamljene samohrane majke, koji je oženjen
 • “Snovokradicom” koja ustvari ne zna da je ona zapravo ključ mitske misterije već je eto tako iz čistog mira spodadaju neke zubate žene dok
 • Viking bukvalno s vrata obavlja snošaj sa samohranom majkom koja je
 • zapravo isto neki šraf u ovoj papazjaniji i njoj naravno otmu dete

Ali ne brinite, i onako je 90% knjige seks između vikinga i samohrane majke. Žali bože bačenih 29.90 kuna i pola sata čitanja sa preskocima.

proba

Ako neko želi da udomi Sylvi, ali da snosi troškove post ekspresa (ne dam više ni dinara za ovu knjigu), nek se slobodno javi preko sajta

10. “Inferno” Dan Brown

Volim profesora Langdona i ne tražim dublje značenje u njegovim pustolovinama. Nisam potrčala da pročitam “Sveta krv, sveti gral”, film me je razočarao, ali se knjigama i dalje radujem. Verujem da će brzo da stigne na red, pa izveštavam.

proba proba

(i Langdon je još uvek u celofanu)

11. Istorija za prvi razred gimnazije, grupa autora

Danima sam se motala oko ove knjige (u izdanju Logosa, a videla sam je na štandu Mladinske u Delta Sitiju) i na kraju sam poklekla i kupila… To je ono kao kad pod stare dane odlepite pa u Idei uzmete Hello Kitty sličice zato što niste imali kad ste bili mali. Na žalost, ne mogu da nađem “Istoriju 2, 3 i 4”, to jest, nije mi baš u trajektoriji, ali budite sigurni da ću da kupim ako naletim. Nije prejeftina (košta oko 800 din), tako da vidite da li možete da se ogrebete od brata, sestre ili nekog drugog bliskog mladunčeta.

proba proba

Ovi novi udžbenici mnogo liče na knjige za učenje jezika, imate posle svakog poglavlja test, pa slike u boji, prosto mi došlo da napišem “da sam imala ovakvu knjigu sigurno bih imala peticu iz istorije” a onda sam se setila da sam sa ili bez knjige imala sve petice i bila pravi školski primer štrebera, kad bi izdavali udžbenik iz štreberaja, mislim da se naslovna strana ne bi postidela moje školske knjižice, a ni indeksa.

 12.  POKLON

Toliko sam se obradovala ovoj knjizi, jer mi ama baš niko ne poklanja knjige (pošto su velike šanse da ih već posedujem) a Tomić mi je bio na spisku za Zagreb i em sam uštedela em sam konačno dobila knjigu na poklon, a pojma nemate koliko volim poklone (i da primam i da dajem, da prostite). Nego, kad smo već u temi, a još malo pa rođendan (nije baš malo, ali valja se pripremiti), i pošto znam da moji dragi ljudi čitaju blog – ne morate da mi kupujete knjige, ali je vaučer za knjižaru više nego dobrodošao, kao i vaučer za Sephoru, H&M, M.A.C., neće da se baci ni masaža… A i Angela treba nešto da jede, gde dolazimo do Pet Centra, dakle, sve što treba da uradite je samo da odete i kupite a ja ću da se radujem i da budem iznenađena kao da nikad nisam ovo napisala.

proba proba

Sviđa mi se što korica izgleda kao neki strip

Ako ste kojim slučajem pomislili da sam preterala, samo da znate da imam još tri koje nisam ubacila, jer su me prsti zaboleli od kucanja. Ukoliko me sad mrzite zato što sam pisala pretežno o knjigama kojih nema kod nas, nemojte, jer skoro sve možete da poručite na sajtu izdavača, a ja odoh da pokušam da postim do Sajma knjiga.

(sliku na vrhu sam nacrtala sama uz pomoć mog omiljenog samsung #galaxynote i ovo nije reklama to jest ovo je prava reklama, a ne ono dam ti uređaj a ti napiši 200 karaktera o njemu)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Miljana Jelenkovic
  19. September 2014. at 13:32

  Ju Nesbe je za preporuku uvek! Laguna je objavila više njegovih knjiga, moja preporuka je – Sneško.

 • Reply
  Iva
  19. September 2014. at 22:29

  “ako kliknete gore, pročitaćete odličnu recenziju”… joooj, sva sam se prvo zacrvenila, pa se rastopila… pa se morala i dragom pohvalit :) hvala ti puno na lijepim riječima i linkanju :-*

 • Reply
  Zeljka Dodikovic
  20. September 2014. at 00:04

  Ju Nesbe ima i kod nas. Ni ja baš nisam ljubitelj trilera, ali njega volim da čitam. Poslednja njegova knjiga koju sam pročitala bila je upravo “Sneško” i mogu je i ja preporučiti, kao i sve ostale njegove.

 • Reply
  Aleksandra
  13. September 2015. at 17:31

  AaaaAaaa Gabrielov pakao je bas bas dobar :)

 • Leave a Reply