Novogodišnji sajam knjiga – ponuda i ulov

U toku je jedan sajamčić knjiga u holu Doma Sindikata koji traje do Božića (a možda i koji dan duže, nigde ništa ne piše) i izgleda prilično jadno, ali ja ga ne propuštam pošto uvek svašta iskopam, i taman pronađem ono što nisam uspela na velikom sajmu u oktobru. Ja sam, naravno, već uspela da odem i da kupim pet knjiga, s tim što ne isključujem da ću se vratiti ponovo, jer sam već ošacovala par naslova koji mi tačno nedostaju u biblioteci.

Novogodišnji sajam radi svakog dana, ne znam koje je radno vreme, ali svi su bili tu oko šest popodne kad sam ja došla. Sajam izgleda kao siromašna odbačena polusestra velikog beogradskog sajma knjiga, koja se pritom nije zaprala pa vas na ulazu zapahne neki vonj, kao da ste ušli u knjigočistilište pa ko izdrži smrad od buđi i starosti može da očekuje pesmu sirena, nektar i ambroziju.

Na ovoj slici još izgleda i glamurozno kako je uživo...

Na ovoj slici još izgleda i glamurozno kako je uživo…

Kada su u pitanju izdavači i distributeri, od ovih glavnih tu su Laguna, Vulkan, Sezam Book, Novosti, Lom, Booka, Rende, VBZ i cene su povoljnije nego u knjižarama, negde čak i dvostruko jeftinije, a mnogi su izložili kutije sa polovnim ili oštećenim knjigama koje koštaju od 100 do 250 dinara. Ima i par tezgi sa antikvarnim knjigama (koje sam zaobišla jer mi je dovoljno što sam na ulazu već inhalirala dah pokojne literature) onda priličan broj tezgi koje prodaju kojekakve “kako da” “promenite svoj život” “smršajte bez gladovanja” i slične bezvezne knjige, pa onda more zbirki citata, a videla sam i zbirku “statusa sa Fejsbuka”, međutim, ako malkice proberete možete zaista da nađete svašta, posebno u sektoru istorijskih knjiga, romansiranih biografija i beletristike za uviti u neke ozbiljne novine da drugi ne vide šta čitate. Na štandu Novosti možete da kupite klasike za samo 100 dinara (Dostojevskog, Dimu…), na štandu Sezama pitajte (vrlo ljubaznu) prodavačicu šta je na popustu, pošto cene nisu istaknute, a na tezgi koja prodaje Rende i Lom su stvarno super popusti, veći od 60%, jedino što sam ja skoro sve njihove knjige već kupila po regularnim cenama pa sam samo mogla tužno da gledam.

mapa sajma, ja nacrtala

mapa sajma, ja nacrtala

Evo mog plena, kao što znate, opsednuta sam istorijskom fikcijom i biografijama, pa me sunce ogrejalo kad sam pronašla neke koje nisam do sad viđala, a sve ovo sam platila manje od 2000 dinara:

20141223_124438_resized_1

Ili jedna po jedna:

1. “Romanovi – tajne srca”, Aleksandar Bohanov, izdavač Utopija

20141223_124255_resized_1

Osim biografije Katarine Velike skoro ništa nisam čitala o Rusiji, a Romanovi su intrigantni, pa sam kupila ovu knjigu kao zagrevanje za “Golgotu carske porodice” u izdanju Evro-Giunti koja mi je još uvek pomalo skupa, ali ću je sigurno kad tad kupiti.

2. “Ljubavni život velikih diktatora”, Najdžel Kotorn, izdavač Novosti

20141223_124311_resized_1

Mislim da sam ovu knjigu već čitala, polu-sigurno je imam, ali koštala je samo 100 dinara, a ja ne mogu da odolim pričama o švaleraciji i eto. Nisam je našla na štandu Novosti već na jedoj tezgi do koje dolazite kad krenete od ulaza desno, pa levo pa preko puta neke tezge sa filozofskim knjigama, ima par kutija sa oštećenim knjigama a ja sam iskopala “diktatore” i:

3. “Vladarice – Marija Večera”, Klod Ane, izdavač Narodna Knjiga

20141223_124324_resized_1

Imam već par “Vladarica” i šta ja znam, to su osrednje knjige, neke su pristojno napisane, neke onako, međutim, koštala je samo 100 dinara i bilo mi je žao da stoji tamo u kutiji a možda ću i da je pročitam. Inače već dugo jurim izdanja Narodne knjige, nikako da svratim u njihovu prodavnicu u Cetinjskoj i malopre sam utvrdila da imaju online prodaju, pa sam poručila svašta, a iskopala sam i “Između dve vatre” Mihala Vivega, čije knjige nikako da nađem na jednom mestu, već ih skupljam s konca i konopca, a tip piše super gotivne knjige, ono, da vam ozbiljno krenu suze od smeha dok čitate plus neretko mu se glavni junak bavi marketingom pa se dodatno i poistovetim.

4. “Marija Antoaneta” Stefan Cvajg, izdavač Ukronija

20141223_124345_resized_1

Mislim da o odrastanju Marije Antoanete znam više nego o sopstvenom, ali to me nije sprečilo da kupim još jednu knjigu. Pritom me ona ne fascinira nešto posebno (nije bila ni obrazovana, ni talentovana ni posebno bistra) već su ličnosti oko nje intrigantne, počevši od mame Marije Terezije preko kancelara Kaunica do madam du Barry (pojjma nemam francuski i ne znam kako se njeno ime piše na “našem”) i jedva čekam da obnovim gradivo o spletkama na francuskom dvoru.

5. “Vrt laži”, Ajlin Gudž, izdavač Sezam Book

20141223_124402_resized_1

Na sajam sam ušla s namerom da kupim par tralalica za praznike, međutim kupila sam samo jednu i to tako što me je (možda čak i preterano) ljubazna prodavačica ubedila da je baš super. Čini mi se da će ipak da skuplja prašinu jedno vreme pošto sam otkrila da sam za rođeulndan kupila ultra tralalice koje još nisam pročitala, a tu je i “Kupoholičarka u Holivudu” (koju završavam, ali više o tome u sledećem uključenju).

Zaboravila sam da kažem da je ulaz slobodan a u međuvremenu sam saznala da sajam traje do 15. januara.

(jelku i mapu sajma sam ja nacrtala na svom #galaxynote)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Aleksandra
    8. September 2015. at 22:30

    Eeee bas zbog tog mirisa se nikad ne zadrzim u tom tuuznom holu :( Nekako imam osecaj da su knjige kao u prihvatilistu i da jaaaucu da ih neko usvoji odatle… Sledeci put cu da udjem i izdrzim sve jer sam resila da spasem sto vise knjiga sa tih i takvih mesta.

  • Leave a Reply