Beograd. Beograd.

Po mom skromnom mišljenju, najbolja knjiga ikad napisana o mom voljenom Begišu je “Beograd ispod Beograda”. Bonus za ovu divno napisanu priču o misterioznom podzemlju našeg grada je i taj što poznajem većinu autora, tačnije Zorana Nikolića i Dragana Mila Milovanovića, moje bivše kolege iz Večernjih Novosti, koji su u timu sa dr Vidojem Golubovićem zgotovili knjigu koja je izašla u ko zna koliko izdanja do sada, a samo ja sam je poklonila cirka 20 puta.

Nedavno se međutim pojavila knjiga pompeznog naslova “Beograd večiti grad”, Aleksandra Diklića, pa sam ja, poneta istoimenom TV serijom koju je prikazivao RTS potrčala da je kupim, i investirala fine parice, da bih stala na prvom poglavlju i iz protesta odbila da čitam dalje (ok, priznajem, preletela sam na “preskoke”).

Rekla sam iz milošte da je Beograd dronjav - a evo i dokaza kako je vrlo elegantan. Arhiv Srbije u Karnegijevoj, ja fotkala jednog kišnog aprilskog dana.

Rekla sam iz milošte da je Beograd dronjav – a evo i dokaza kako je vrlo elegantan. Arhiv Srbije u Karnegijevoj, ja fotkala jednog kišnog aprilskog dana.

Pa sam odlučila da vam priuštim jedan obračun knjiga o Beogradu, iako vam je jasno u čijem timu igram. Ovo pišem da vam uštedim nekih dvadesetak evra koje ćete možda dati za “Beograd večiti grad” i za kojih možete da kupite dva nova ili nekoliko starih “Beograda ispod Beograda”

1. Tema

Ovde ubedljivo pobedjuje “Beograd ispod Beograda”. Knjiga divno priča o podzemnim prolazima, rimskim akvaduktima, lapidarijumima koji su kasnije pretvoreni u noćne klubove, čudnim i misterioznim mestima po gradu (saznaćete da je pitomi Tašmajdan odličan kandidat za sledeći roman Stivena Kinga), možda se iznenadite činjenicom da ispod vaše zgrade leži groblje mamuta… A kladim se da niste znali da ispod autoputa Beograd – Niš teče reka?

“Beograd večiti grad” je, kao što autor veli na koricama “Sentimentalno putovanje kroz istoriju”. Ne bih imala šta posebno da dodam osim da je mogao da napiše “Sladunjavo, zašećereno i izmišljeno”. Da skratim, knjiga se bavi istorijom našeg grada od velikog praska do sada.

Ovo je prastaro izdanje, do sada su korice promenile izgled i ima daleko više sadržaja pošto autori neumorno nastavljaju da istražuju podzemni život našeg grada

Ovo je prastaro izdanje, do sada su korice promenile izgled i ima daleko više sadržaja pošto autori neumorno nastavljaju da istražuju podzemni život našeg grada

2. Činjenice

Osim što je beskrajno zabavno napisana, “Beograd ispod Beograda” može da posluži kao udžbenik ne na jednom, već na nekoliko fakulteta. Autori su se udružili sa speleolozima, arheolozima i inima, i nisu prestali da istražuju čak i kad su dobili etiketu “bestselera” već je svako izdanje dopunjeno svežim istraživanjima.

“Večiti grad” sam počela da čitam sa velikim entuzijazmom da bih uskoro otkrila da se Beograd pominje u grčkim mitovima kao jedna od glavnih stanica na putu Argonauta, da crkvena zvona svuda u svetu zvone tačno u podne jer su svojevremeno tako bodrila domaći tim protiv Turaka, da su Srbi stariji od ameba i sl… Ok, preterujem, ali posle pola sata čitanja postaje vam jasno da pisac stremi ka istorijskom senzacionalizmu i onda vam ne ostaje ništa osim da, kao ja, tužno sklopite jednu debelu, masnu pravoslavnu knjigu od koje ste mnogo očekivali.

Ne bi me čudilo da je Zevs zavodio Heru na ušću Save u Dunav

Ne bi me čudilo da je Zevs zavodio Heru na ušću Save u Dunav

3. Štampa

Kada je “Beograd ispod Beograda” prvi put izašao u izdanju Službenog lista, izgledao je pomalo tužno i nevešto sklopljeno. Danas je to pravi lipicaner, za šta se pobrinula Laguna.

Fotografije su delo mog druga Dragana Mila Milovanovića koji se nije libio da silazi u razna mračna mesta da bi pokazao šta sve naš lepi Begiš krije

Fotografije su delo mog druga Dragana Mila Milovanovića koji se nije libio da silazi u razna mračna mesta da bi pokazao šta sve naš lepi Begiš krije

“Beograd večni grad” je jedna monumentalna knjižurdača na skupoj, masnoj hartiji. Lepo izgleda na polici. Hajde neka ovaj poen ode “Večnom gradu”

4. Promocija

Dok je “Beograd ispod Beograda” išao iz ruke u ruku, preporuka je odradila svoj posao u eri pre Fejsbuka, tako da su se knjige rasprodavale brže nego što kažete “Službeni list”. Danas je ovaj super projekat dobio i spin off u vidu ture lagumima grada koja počinje svake subote u 10h ispred Gradske biblioteke u Rajićevoj, a o čemu se možete informisati na Fejsbuk strani.

“Večiti grad” je izašao posle prikazivanja istoimene poludokumentarne serije na RTS-u i dobio ogromnu podršku na televiziji i u novinama. Nisam čula da su uradili nešto bog zna šta više.

Pravda za šume u Amazonu!

Pravda za šume u Amazonu!

Ne treba da budete mudre lije da zaključite da najtoplije, od srca preporučujem “Beograd ispod Beograda”. I tačno znam šta će da se desi ako poslušate moju preporuku: prvo ćete da je kupite za sebe, pa ćete da je nahvalite svima, pa ćete onome ko bude tražio da pročita da poklonite novu jer nećete želeti da se odreknete svoje. Ako volite naš Begiš iako je fucnut i dronjav uz ovu knjigu saznaćete šta se sve nalazi između oblandi na kojima počiva naših 29 brda i brežuljaka, a možda počnete i da pomerate krevete u kući u panici da baš ispod vas večitim snom spava neki Atilin ispisnik ili neka od čudnih živuljki Panonskog mora.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Aleksandra
    15. September 2015. at 20:56

    Eh, da merkam ovu knjigu (Beograd ispod Beograd) jos od ture Podzemni Beograd na koju sam isla pre par meseci.

  • Leave a Reply